Stoftavskiljare

De allra flesta industrier och byggarbetsplatser har utmaningar avseende rök, stoft och damm och vid sådana tillfällen kan en stoftavskiljare vara en bra investering då den hjälper till att ta hand om, och hantera, större mängder ohälsosamt och farligt damm. Vid till exempel saneringsarbeten, stambyten och rivningsarbeten är en stoftavskiljare till ovärderlig hjälp.

Genom en behållare eller säck samlar stoftavskiljaren upp det allra finaste damm men den kan göra så mycket mer än så och det finns applikationer för att ta hand om det mesta som förekommer på en arbetsplats med utmanande luft.

Investering

En stoftavskiljare är relativt dyr och som med alla maskiner bör man göra sin hemläxa innan man investerar. Det finns olika maskiner beroende på vilka behov man har och är man osäker kanske det kan vara värt att hyra en först, för att testa på.

Några saker som skiljer

Det finns flertalet tekniska specifikationer som skiljer maskinerna åt. Det finns maskiner som vid sidan av dammet också hanterar röken och ångorna som kan uppstå. Det finns maskiner med finfilter, det vill säga filter som går att skölja, och andra som har manuella filter vilka går att ta loss och skaka rena. Beroende på hur stort arbete man har framför sig finns olika storlekar på tanken, välj den som gör att du inte behöver tömma smutstanken under pågående jobb. Ska man bara göra ett litet jobb och inte behöver använda stoftavskiljaren hela dagarna kanske inte vikt och smidighet spelar någon större roll. Den som använder maskinen i större utsträckning bör dock även se över vikt, omfång, om den har hjul (förenklar oerhört!) etc. För den som vill säkerställa att maskinen håller internationell standard väljs en H-klassad stoftavskiljare.

Det kan kännas som en djungel, att hitta rätt maskin, men när förarbetet väl är gjort har man en maskin som gör arbetsdagen enklare och förbättrar hälsan för medarbetarna. Det finns också våtstoftavsiljare vilka tar hand om både slam och vatten samtidigt, bra vid till exempel betongborrning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *